Especialistes

Contingut

El concepte de ciència participativa o ciència cívica es desenvolupa en el context de l’expansió quant a projectes de recerca orientats a la conservació de la biodiversitat, integrant la participació d’organitzacions i ciutadania. Aquests projectes són iniciatives sorgides de la necessitat de fer inventaris i estudis de seguiment de la biodiversitat, i que requereixen treball de camp, i la participació de moltes persones. Aquest enfocament participatiu comporta beneficis científics i socials, en la contribució d’una societat més informada, sensibilitzada i compromesa; incrementant la vinculació ciutadana amb el seu entorn, generant noves dades sobre el seu medi natural i biodiversitat, aportant una notable base científica per a la seva conservació, fomentant l’intercanvi de coneixements entre els diferents agents participants i, entre d’altres, promovent noves vocacions per la ciència i el seu estudi.

En aquesta pàgina us presentem alguns dels especialistes i experts que fan possible que el BioBlitzBCN sigui un èxit any rere any, tant en resultats científics, com en participació ciutadana.

Aquests són els Especialistes:

  • Ornitòleg per vocació des de molt jove, Abel Julien actualment forma part de la Unitat de Divulgació de l’ICO, on imparteix cursos d’introducció a l’ornitologia, identificació d’ocells i diferents aspectes de la biologia de les aus, a més de coordinar els cursos que ofereix l’associació arreu de Catalunya. Abel també s’encarrega de diferents activitats de divulgació de l’ornitologia que l’ICO porta a terme com l’organització d’esdeveniments, xerrades divulgatives, jornades obertes al públic o relacions amb la premsa.

    També s’encarrega de promocionar els projectes de ciència ciutadana de l’ICO (dels quals ell mateix és entusiasta col·laborador voluntari), com són:  Ocells dels Jardins, Ornitho, Nius, Orenetes o SOCC entre d’altres. Tots ells, projectes que compten amb la col·laboració de milers de persones del gran públic que fan la seva contribució a la ciència enviant informació sobre ocells.

     

  • Antoni Carulla

    WORLD NATURE

    Naturalista expert en ornitologia i mastozoologia especialitzat en ecosistemes d’alta muntanya. Actualment treballant en àmbits urbans i periurbans.

    President i director de la Fundació WORLD NATURE, una entitat sense ànim de lucre, dedicada a la conservació i divulgació de la natura a Catalunya i al món.

    La seva activitat com a Naturalista professional, se centra en el seguiment de diferents espècies d’ocells participant amb els Atles, (ICO) i altres estudis per encàrrec dels Parcs Naturals en el seguiment de rapinyaires nocturnes com el Mussol Pirinenc (Aegolius funereus), entre d’altres.

    A destecar la participació com a tècnic en el programa europeu “Programa Life de los Vertebrados Amenazados de los Pirineos” com a responsable tècnic en el seguiment i monitoratge de la població de Trencalòs (Gypaetus barbatus) entre altres rapinyaires i de suport al seguiment de l’Ós bru (Ursus arctos) durant els anys 1992-1997.

    Actualment impulsant, des de la Fundació World Nature el projecte “Refugis WN de fauna i flora”, un projecte de conservació i ciència ciutadana per afavorir la biodiversitat urbana i periurbana, creant reserves de papallones, afavorint les poblacions d’ocells insectívors en parcs i jardins (públics i privats), i altres animals i flora i vegetació.

  • Antonio Gómez Bolea

    Universitat de Barcelona

    Antonio Gómez Bolea és Doctor en Biologia i s’ha especialitzat en l’estudi dels líquens i els micromicets. Ha treballat sobre ecologia, sistemàtica i taxonomia d’aquests organismes, així com en la part aplicada en l’ús de Bioindicadors de qualitat atmosfèrica, de la continuïtat ecològica dels boscos, del biodeteriorament dels monuments petris o la liquenometria.

  • És ambientòloga de formació, encara que especialitzada en contaminació marina, sempre ha estat estretament relacionada amb el món de la conservació.

    Des de molt jove és voluntària activa en associacions i organitzacions dedicades a la protecció i conservació del medi ambient. És aficionada a l’ornitologia i a la botànica. Compta amb molta experiència com educadora ambiental i impartint tallers de divulgació científica per a tot tipus de públic. Actualment treballa en l’Institut Botànic de Barcelona com a tècnica d’herbari, informatitzant plecs d’herbari i gestionant duplicats de diferents autors.

  • Va estudiar Biologia a la Universitat de Barcelona, on va obtenir el títol de Llicenciada (2003) i el de Doctora (2010) amb la menció de premi extraordinari. Des d’octubre de 2011, és conservadora responsable de les col·leccions d’Artròpodes i membre del consell editorial de la revista Arxius de Miscel·lània Zoològica. A més de revisora de manuscrits a revistes científiques d’àmbit internacional com:  Agric., Ecosyst. & Environ., J. Pest Science, J. Entomol. Res. Soc. i també d’àmbit nacional com la SEA, el Butlletí d’ICHN o Orsis. Com a investigadora, desenvolupa estudis sobre els efectes de la intensificació agrícola (a escala de paisatge i de parcel·la) sobre la xarxa tròfica (fitòfags, predadors, parasitoids) d’artròpodes dels agro-ecosistemes mediterranis de cereal. Actualment, responsable, també, dels estudis de recerca propis del Departament d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

    Mail de contacte: bcaballerolo@bcn.cat

  • Carlos Gómez Bellver

    Universitat de Barcelona

    Llicenciat en Farmàcia i Biologia per la Universitat de Barcelona. Màster en Organismes i Sistemes. Actualment realitzant doctorat a la UB sobre plantes al·lòctones i invasores als Països Catalans. El meu interès principal es la biodiversitat vegetal, focalitzat ara en conèixer les plantes exòtiques, tant a nivell taxonòmic com biològic, i en esbrinar el seu possible impacte al nostre territori.

  • Biòloga marina, té una àmplia experiència en la taxonomia d’invertebrats marins i l’ecologia del zooplàncton, especialment zooplàncton gelatinós i crustacis. L seva experiència professional i de recerca s’ha centrat en l’estudi dels cicles de vida, la dinàmica poblacional i les relacions tròfiques. Ha treballat amb grups de recerca de països diversos i altres zones del món principalment el Carib i la Mediterrània. Ha participat en molts projectes de recerca adquirint una visió general sobre els processos d’acoblament que es donen entre el plàncton i el bentos.
    Actualment és la responsable de l’àrea científica del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i s’encarrega d’establir la direcció estratègica de les activitats científiques per assegurar que compleix amb els reptes nacionals i internacionals i amb les necessitats més rellevants de la societat.

  • Biòloga, especialista en sons de la natura, treballa activament com a professional independent en la gravació de sons de la natura, vocalitzacions i cants d’ocells i altres grups faunístics. Durant els darrers 25 anys ha publicat amb el seu segell Alosa sons de la natura les primeres guies sonores de consulta de cants i reclams dels ocells del pais, d’amfibis, mamífers i insectes, així com paisatges sonors ibèrics, de selves tropicales americanes y de la sabana africana.

    Col·labora amb diferents entitats i institucions en la divulgació dels sons de la natura impartint conferències i tallers i amb sonoritzacions diverses. Membre de l’ICO, SEO/Birdlife, Amics del Museu de Ciències Naturals, WSRS (UK), Cornell Lab of Ornithology (EEUU) entre d’altres. Actualment col.labora amb el Museu de Ciències Naturals en un projecte de desenvolupament de la Fonoteca Natura Sonora.

  • Llicenciada en Biologia, especialitat Zoologia, per la Universitat de Barcelona, l’any 1982. Tècnic de col·leccions al Museu de Ciències Naturals de Barcelona des de 1991, en la col·lecció de sons d’animals i en la col·lecció de cordats com a responsable de la col·lecció osteològica. Des de 1998 és responsable de la gestió i conservació de la col·lecció d’artròpodes, centrant-se en el principal objectiu del departament com és la documentació i informatització de la col·lecció. L’any 2011 passa a ser conservadora responsable de les col·leccions d’artròpodes.

    En els darrers anys, el Departament s’inicia i continua amb la tradició d’estudiar la biodiversitat d’artròpodes d’hàbitats subterranis (hipogeus) i també d’artròpodes d’exterior, sobretot pel que fa a estudis d’espais naturals a Catalunya. A més, el departament treballa per a col·laborar i facilitar l’estudi de mostres d’artròpodes per posteriors treballs de biologia molecular.

    Mail de contacte: gmaso@bcn.cat

  • Doctora en història i anàlisi de les cultures musicals, etnomusicologia i antropologia del so, especialitzada en el treball amb els sons. Des del 2002 es dedica a la investigació, documentació, divulgació, conservació i valorització del patrimoni cultural. Col·labora amb diverses universitats, centres i institucions culturals, museus, escoles, arxius, biblioteques, festivals, artistes i investigadors, impartint tallers i conferències sobre creació de mapes sonors i multimèdia. També forma part de diversos col·lectius que treballen en so i creativitat, mitjançant exposicions, activitats culturals, científiques, acadèmiques i artístiques.

  • Jagoba Malumbres Olarte

    UNIVERSITAT DE BARCELONA

    Actualment investigador col·laborador de la Universitat de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la seva recerca se centra en els processos ecològics i evolutius darrere de la formació de comunitats d’espècies. Per aquest propòsit combina dades i eines de diferents camps relacionats entre si: ecologia molecular i de comunitats, biogeografia, filogènia i conservació. Llicenciat en Ecologia i Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona, i doctorat per Lincoln University, Nova Zelanda, ha treballat en diverses institucions de recerca, incloent Imperial College London (Regne Unit) i University of Copenhagen (Dinamarca). Des del 2013 investiga els patrons de diversitat d’artròpodes a les muntanyes de l’Arc Oriental, Tanzània, i des de més recentment les comunitats d’aranyes de l’Ecuador i els parcs nacionals de la Península Ibèrica.

  • Amant de la natura des de ben petit, però especialment apassionat dels ocells. Jesús és membre de l’ICO des de 2014 i, des de llavors, ha realitzat diversos cursos i ha col·laborat en projectes d’anellament i censos d’avifauna, entre els quals destaca la col·laboració amb el Nou Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya.

    També és guia de natura certificat per Interpret Europe i des de llavors realitza sortides guiades de l’ICO en diversos punts de Barcelona per a l’observació d’aus urbanes.

  • Joaquín López Soriano

    ACM

    Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. Actualment treballa a l’Institut de Recerca del Vall d’Hebron (VHIR). Soci fundador i actual president de l’Associació Catalana de Malacologia (ACM). Coordinador del projecte MINVACAT (Mol·luscs INVAsors de CATalunya). Interessat principalment en aspectes taxonòmics i biogeogràfics dels mol·luscs, i en l’estudi de les espècies al·lòctones i invasores, tant continentals com marines.

    Web ACM: www.molluscat.com

    https://www.researchgate.net/profile/Joaquin_Lopez-Soriano

  • Llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Barcelona, l’any 1999. Va obtenir el grau de doctor el 2005, amb una tesi sobre genètica de la conservació en espècies rares i amenaçades de la conca Mediterrània occidental.

    Ha realitzat diverses estades (en especial, una estada post-doctoral de dos anys a l’Institut de Botànica de Beijing) a la Xina, on ha realitzat nombrosos estudis sobre biogeografia i conservació de la flora local. També col·labora amb investigadors de Corea i del Japó. Actualment és Científic Titular del CSIC a l’Institut Botànic de Barcelona, on treballa principalment en genètica de poblacions, filogeografia, invasions biològiques i conservació.

  • Investigador col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona des de 2003, està especialitzat en l’estudi de les mosques (ordre Diptera), un dels tants grups que conformen la gran classe dels insectes. Els dípters són molt diversos i estan presents a tot el món, des de les mosques comunes i mosquits que ens trobem a la llar, passant per aquelles que van a les flors del nostre jardí o parcs de la ciutat i que són molt semblants a les abelles de la mel oa algunes vespes, i acabant per unes altres que són caçadores (alimentant d’altres petits insectes que cacen al vol) i fins i tot, n’hi ha que parasiten altres insectes dipositant els seus ous en ells perquè les larves puguin créixer i completar el seu cicle de vida fins convertir-se en mosques adultes.

    També realitza estudis dels insectes que viuen a les copes dels arbres, concretament del bosc mediterrani del Parc Natural de la Serra de Collserola, el parc metropolità més gran del món, amb una biodiversitat increïble i just al costat de la nostra ciutat! Allà en Jorge Mederos ha construït una plataforma i una passarel·la per caminar sobre les copes dels arbres i així estudiar més fàcilment els insectes i altres artròpodes que habiten en les diverses altures del bosc.

    Per a més informació visiteu el blog del seu projecte Biodiversitat Insecta Collserola o per contactar per visitar aquesta bonica zona natural on estudia.

  • Geòleg especialitzat en la gestió de sols i aigües, concretament en micromorfologia, on actualment estic realitzant el meu doctorat de gènesis i evolució de loess. També programador per a anàlisis d’imatges. A més, amb coneixements de mirmecologia que he anat aconseguint gràcies a la meva afició per criar aquests petits insectes que no paren de donar-me sorpreses noves cada dia.

  • Juli Mauri de los Ríos

    Zoo de Barcelona i CBMS

    Biòleg i naturalista, Màster en tecnologia de l’aigua. Cap de la Unitat de Sostenibilitat i Fauna Local del Zoo de Barcelona.

    Apassionat per la natura i la fauna, fa recompte de papallones vora el riu Besòs com a consolidat col·laborador del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS). Ha participat en diversos estudis de fauna arreu del país. També s’ha dedicat àmpliament al món educatiu i la comunicació ambiental, així com a la sostenibilitat.

  • Marc Riera

    Graduat en Biologia per la Universitat de Barcelona, i en formació al Màster en Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat per la Universitat Autònoma de Barcelona.

    Interessat en la biodiversitat, ecologia i evolució del món vegetal. Actualment col·laborant a la Universitat Autònoma de Barcelona en millorar el coneixement de les plantes endèmiques mitjançant els seus sistemes reproductius.

  • Biòloga en formació per la Universitat de Barcelona entre els anys 2013-2017.

    Realitzant el treball de final de grau, especialitzant-me així en briòfits urbans dels parcs i jardins de la muntanya de Montjuïc.

     

  • Enginyera Agrònoma especialista en Líquens. Treballa a Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona, en recursos hídrics alternatius i recerca aplicada en el cicle de l’aigua en entorn urbà, així com activitats de transferència de coneixement Universitat/Centres de Rerceca – Municipi/Projectes Internacionals en els àmbits d’aigua i biodiversitat.

    Contacte: mjchesam@bcn.cat

  • Graduada en Publicitat i Relacions Públiques per les Universitats de Vic i Roehampton (Londres). Membre de la Unitat de Divulgació de l’Institut Català d’Ornitologia, on desenvolupa tasques de promoció de l’Associació, gestiona les xarxes socials i imparteix formació a aficionats a l’ornitologia. Fa uns anys el seu interès pels ocells la va portar a crear un blog ornitològic i iniciar-se en la fotografia de natura, activitats que actualment porta a terme al mateix temps com a afició i professionalment a l’ICO.

  • Professora Titular del Departament de Biologia Animal de la Facultat de Biologia de la Unversitat de Barcelona des del 1992. Especialista en insectes heteròpters. En col·laboració amb altres autors, ha publicat el catàleg d’heteròpters de Catalunya, claus dicotòmiques per les famílies ibèriques (actualment en revisió), i la llista d’espècies d’heteròpters incloses en els documents “Invertebrats que requereixen mesures de conservació a Catalunya” i “Libro Rojo de Invertebrados amenzados de España”. Participa a les jornades de BioBlitzBcn des dels seus inicis, on compta amb la col·laboració de joves graduats en Biologia.

  • Miguel Àngel Jiménez Gonzàlez

    WORLD NATURE

    Llicenciat en biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, treballa des de fa més de 10 anys com a tècnic en Sanitat Vegetal al Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. És assessor en gestió de plagues agrícoles especialitzat en entomologia.

    Ha participat com a investigador i col·laborador en la publicació d’articles científics sobre insectes causants de plagues en revistes especialitzades i ha participat en trobades de divulgació entomològica com per exemple diverses Bioblitz per tota Catalunya com especialista en lepidòpters i artròpodes.

    Li agrada la fotografia com a eina per gaudir i apropar-se a la natura i als insectes.

  • Llicenciat i doctor en Ciències Químiques. Col·laborador del Departament d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona des de 1999. Participa en tasques de revisió i documentació de les col·leccions de coleòpters del Departament, així com en alguns projectes sobre biodiversitat d’invertebrats.

  • Llicenciada en Biologia, especialitat en Organismes i Sistemes. L’any 2008, entrà a treballar com a documentalista de la col·lecció d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, per realitzar les tasques d’ordenació, de documentació i d’informatització del fons de la col·lecció. A banda de col·laborar en projectes de recerca, de participació ciutadana i en altres tasques pròpies de la gestió del Departament d’Artròpodes.

    Mail de contacte: nbranasv@gmail.com

  • Conservadora – directora de l’herbari BC / Vicedirectora de l’IBB. Doctora en Biologia, especialitzada en Botànica, concretament en història de la Botànica i en l’estudi d’herbaris històrics. Treballa a l’herbari BC com a conservadora i responsable de l’herbari,  i en la línia de recerca de “Història de la Botànica i anàlisi de col·leccions”. Comissària de l’exposició “Salvadoriana”, exhibida a l’Institut Botànic de Barcelona. Actualment està dirigint una tesi sobre les col·leccions de l’herbari BC.

    Principals interessos: Demostrar canvis en la flora al llarg del temps, extincions, regressions o introducció d’espècies mitjançant els herbaris històrics. Cerca de plecs tipus i d’interès taxonòmic i/o nomenclatural en herbaris històrics. Estudi de la documentació històrica de l’herbari i dels botànics que hi col·laboraren així com de les circumstàncies culturals i/o polítiques del moment que propiciaren la seva creació. Donar a conèixer el valor dels herbaris històrics de l’Institut Botànic com testimonis últims per la comparació i tipificació dels tàxons, per verificar exemples de possibles extincions degudes al canvi climàtic i per datar la introducció de plantes al·lòctones al nostre país.

  • Conservadora de l’herbari BC, la col·lecció de plantes més important de Catalunya amb uns 800.000 plecs. La seva feina principal inclou la gestió de la base de dades dels plecs on s’inclouen totes aquelles dades que figuren a les etiquetes. També gestiona el tesaure taxonòmic de l’herbari que indica sota quin nom s’han de guardar les plantes.

    Actualment realitza la seva tesi doctoral en herbaris, concretament, en com aquestes col·leccions botàniques poden ajudar a millorar el coneixement que tenim de la flora. Aquesta recerca la fa des de diferents punts de vista: conservació (a partir dels plecs de les plantes amenaçades), taxonòmic (a partir dels plecs tipus, és a dir, aquells que han servit per identificar plantes noves) i bioinformàtic (aplicant les noves tecnologies a les bases de dades de col·leccions per crear catàlegs en línea interactius).

  • Graduat en Biomedicina (UAB) i màster en Medicina Traslacional (UB).

    Entomòleg aficionat i mirmecòleg entusiasta. Apassionat per la biodiversitat i les meravelles de la natura. Dedica part del seu temps a estudis de sistemàtica,  etologia i relacions simbiòtiques. El que millor coneix són les formigues i els “formicosimbionts”. Actualment assistent a la recerca en Immunologia de la Malària.

  • Samuel Pyke és tècnic de recerca, especialitzat en taxonomia botànica (sobretot gramínies). Va néixer a Anglaterra l’any 1955, viu a Espanya des de 1980, i va traslladar-se a Catalunya des d’Aragó el 2001 per incorporar-se a l’equip impulsant el nou Jardí Botànic de Barcelona, on treballa actualment en la classificació i cura de les espècies del Jardí. Ell i la seva dona colombiana tenen una filla ja gran.
    Té un coneixement ampli de les plantes mediterrànies i de l’Europa occidental, en particular de la flora de les zones urbanes. Ha publicat, entre altres estudis, un catàleg de la flora vascular de Saragossa i del seu voltant. Actualment contribueix a la catalogació de la flora silvestre i cultivada de Montjuïc.

  • Llicenciat en Biologia, especialitat en Organismes i Sistemes. Col·laborador del Museu des del 2007, participant en diversos projectes de documentació de les col·leccions (Cordats, Invertebrats no Artròpodes, digitalització 3D, Unitat de Registre). Actualment contractat per BDOC6, com a documentalista de la col·lecció d’Artròpodes.

    Contacte: sgagoc@gmail.com

  • Directora de l’Institut Botànic de Barcelona.

    Grup de recerca: Biodiversitat i evolució de plantes
    Membre del Grup de Recerca Biodiversitat i Biosistemàtica Vegetals (GReB)
    Corresponsable del grup BioFiC-Planta/EnobotCat

    Línies de recerca: Biodiversitat, citogenètica molecular i evolució del genoma, etnobotànica