Inventari de Biodiversitat

Contingut

En aquesta secció es recullen els resultats científics de les diverses edicions de BioBlitzBcn cel·lebrades durant els últims anys, amb l’objectiu d’anar elaborant un inventari, compartit, de la biodiversitat registrada en els diferents ambients de la ciutat de Barcelona.

Àlbum de fotografies dels participants

Hem creat un àlbum al flickr on anirem penjant les imatges que ens féu arribar. De moment ja en tenim 151! Aqui teniu l’enllaç de l’àlbum: Àlbum imatges dels participants

BioBlitzBcn 2015

Havent-se cel·lebrat ja els primers cinc anys de la BioBlitzBcn, aquest projecte científic de participació cívica i va convocar-se a dos esdeveniments importants. En primer lloc, va optar a la primera convocatòria dels dels Premis Ciència Ciutadana, dins la categoria de millor projecte en curs. Aquests Premis esdevenien impulsats per lOficina de Ciència Ciutadana de BCNLab, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, Recerca en Acció, la Xarxa d’Universitats Jaume Vives, la Universitat Oberta de Catalunya, els ajuntaments d’Alcoi i de Vila-Real i el setmanari El TempsD’altra banda, la BioBlitzBcn es va incloure a la Barcelona Citizen Science Catalogue, que té com objectiu donar a conèixer la ciència cívica que es desenvolupa a la ciutat i l’establiment d’una xarxa entre entitats, institucions i la ciutadania.

Quant a la edició de la BioBlitzBcn 2015, va portar-se a terme els dies 15 i 16 de maig, a l’Institut Botànic de Barcelona (IBB). En aquesta ocasió, s’han pogut observar, identificar i enregistrar un total de 334 espècies, repartides en 88 de plantes, 35 de líquens, 18 de mixomicets, 12 d’algues, 16 de formigues, 16 de papallones, 12 de cargols, 2 d’amfibis i rèptils, 35 d’ocells, 2 de raptenats i 98 grups d’artròpodes (amb les seves corresponents espècies).

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Primeres dades de BioBlitzBcn 2015

Resum de participació, resutats científics preliminars i un avenç de l’avaluació.

 

5 ANYS D’HISTÒRIA – BioBlitzBcn, Edicions 2010-2014 Recull de dades GBIF

GBIF (Global Biodiversity Information Facility) es una infraestructura d’informació en #biodiversitat en l’àmbit internacional, a partir de dades científiques, en un node obert a tot el món. Amb ocasió del cinquè aniversari del #BioBlitzBcn (2010-2014), les dades d’aquests censos registren un total de 3.018 espècies, les quals han estat geo-referenciades i publicades en aquest portal global. Podeu trobar tota aquesta informació fent clic en aquest enllaç.

El Museu ha preparat un breu recull de tots els resultats científics estrets amb la col·laboració tant d’entitats com d’especialistes, que han participat als diferents BioblitzBcn, durant els últims 5 anys, i així poder ser publicats a la revista Arxius de Miscel·lània Zoològica del Museu.

BioBlitz-BCN 5 anys d’història. Glòria Masó i Berta Caballero Dept. d’Artròpodes del MCNB from Museu de Ciències Naturals de Barcelona

BioBlitzBcn 2014

Amb la participació de prop de 700 persones, comptant amb 35 naturalitstes experts, 13 voluntaris i voluntàries, 230 alumnes amb el personal docent acompanyant i, 401 usuaris pertanyents al públic general, s’han pogut identificar aproximadament un total de 535 espècies, entre els gairebé 50 itineraris biològics i les 14 activitats complementàries que han comprés la programació.

A continuació trobareu un breu recull d’imatges de l’espai natural on s’ha protagonitzat l’Edició BioBlitzBcn 2014.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Participació de “Biodiversidad Virtual “

Tot i que la pluja va fer la guitza i va reduir a la meitat les activitats, es van poder fotografiar 235 tàxons, dels que se’n van identificar 177 fins a nivell d’espècie. Gairebé 2/3 d’aquestes espècies corresponen a invertebrats. A continuació, trobareu tot allò relatiu als resultats de participació i prospecció fotogràfica d’aquestes jornades, de la mà de “Fotografia i Biodiversidad”.

30 / 31 de maig de 2014 – Parc del Laberint d’Horta de Barcelona

BioBlitzBcn 2013

Aquesta nova BioBlitzBcn 2013 s’ha desenvolupat durant els dies 19 i 20 d’abril, al Parc del Laberint d’Horta de Barcelona, estrenant un nou espai per a l‘estudi de la biodiversitat de la nostra ciutat, on han participat novament científics i zoòlegs, experts naturalistes, alumnes i públic general.

La edició del 2013 va comptar amb un total de 36 especialistes experts, provinents de les universitats UB, de la UAB, del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, l’Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Institut Botànic de Barcelona, l’Institut Català d’Ornitologia, Ass. Galanthus, la Societat Catalana de Lepidopterologia, l‘Associació Catalana de Malacologia i de la Sociedad Española de Liquenología. A més del itineraris biològics dels diferents grups taxonòmics, 47 en total, aquestes entitats voluntàries han col·laborat també en la realització de 16 activitats complementàries, tals com xerrades i tallers. La participació ha estat de 304 alumnes dels diferents grups escolars i de 875 participants del col·lectiu ciutadà general. L’inventari de la BioBlitzBcn 2013 ha enregistrat un total de 222 espècies, de 9 grups biològics diferenciats: 7 espècies d’amfibis i rèptils, 24 de papallones nocturnes, 53 de líquens, 6 de briòfits, 61 de plantes vasculars, 35 d’ocells, 12 de mixomicets, 10 d’algues i 14 de mol·luscs, i 222 artròpodes.

En perspectiva de futur i partint de la consolidació de la BioBlitzBcn, durant el 2013 s’han posat en marxa una nova imatge representativa i la etiqueta #BioBlitzBCn, per dotar d’identitat pròpia, permetre la difusió i acollir les aportacions de tota la comunitat en aquest projecte model en biodiversitat i participació ciutadana, on la ciència es converteix en l’eix central i en el denominador comú, per a l’aprenentatge i l’oci cultural.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

També us deixem vídeo resum de les jornades de la BioBlitzBcn 2013 al Parc del Laberint d’Horta, fent clic al següent enllaç del Blog del Museu:

BioBlitzBcn 2012

La BioBlitzBcn 2012 és la evidència que, per tercer any consecutiu, amb la voluntat participativa i la implicació científica i ciutadana, es poden desenvolupar grans esdeveniments naturalistes a la nostra ciutat. La present edició es va portar a terme els dies 18 i 19 de maig, repetint novament la recerca en biodiversitat a la muntanya de Montjuïc i, també, a l’espai natural del Jardí Botànic Històric de Barcelona, encara que en aquesta ocasió va afegir-se el Viver Tres Pins.
Les jornades de recerca i identificació permeten, any rere any, que científics especialitzats i experts en determinats grups biològics, puguin analitzar, estudiar i enriquir el cens de biodiversitat de la ciutat, tant la flora com la fauna. En aquestes jornades naturalistes, gairebé 400 persones, entre experts i voluntariat, han participat en les tasques d’observació, recollida de mostres, per a la posterior identificació per part dels científics i especialistes.

Durant la BioBlitzBcn 2012 es van observar i, posteriorment identificar, espècies dels diversos grups taxonòmics. al Jardí Botànic Històric, es van poder enregistrar 3 espècies d’amfibis, 2 de rèptils, 22 plantes vasculars, 7 d’ocells, 8 líquens i 14 artròpodes.  Al Viver Tres Pins es van detectar 14 espècies d’invertebrats aquàtics i 9 espècies d’invertebrats terrestres.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

D’entre les diferents entitats que han col·laborat en les darreres edicions de la BioBlitzBCn, per segon any consecutiu ho han fet la Societat Catalana de Lepidopterologia. En aquesta ocasió, la observació i identificació del grup dels lepidòpters (papallones) van permetre un cens específic de 14 espècies, englobats en 9 famílies, amb un total de 23 exemplars, sense comptar ous o larves, també identificats en els diferents itineraris desenvolupats. El recull dels resultats es pot trobar en un detallat article que van elaborar, per tal d’incloure’l al propi butlletí de la entitat. Podeu consultar els resultats i referències aquí.

Als següents enllaços trobareu un recull amb més informació de la BioBlitzBcn 2012 al Blog del Museu a més d’un video resum de les jornades, clicant aquí .

BioBlitzBcn 2011

 La II edició d’aquest projecte, la BioBlitzBcn 2011, va desenvolupar-se durant els dies 7, 8 i 9 d’octubre, a Montjuïc, entre el Jardí Botànic, el Jardí Botànic Històric i l’Institut Botànic. Especialistes i experts voluntaris provinents d’universitats, entitats i d’altres naturalistes, van instal·lar-se juntament amb l’equipament científic necessari, per tal de procedir a l‘exploració de la biodiversitat en el terreny i a la identificació de les espècies que en aquest hi viuen. Aquesta descoberta de biodiversitat urbana es realitza, per primer cop, a partir de d’itineraris guiats segons grups biològics o taxonòmics. 
Alguns dels grups biològics que van poder observar-se i identificar van ser: algues, fongs, líquens, molses, plantes vasculars, anè?lids, mo?luscs, artròpodes (aràc­nids, crustacis, miriàpodes i molts grups d’hexàpodes, inclosos els lepidòpters), peixos, amfibis, rèptils, aus i mamífers. Per ampliar més informació, us podeu dirigir al Blog BioBlitzBcn 2011.
Entre d’altres organitzacions col·laboradores, la Societat Catalana de Lepidopterologia va treballar molt intensament en la observació i identificació de les diferents espècies de papallones (lepidòpters) als jardins botànics de Montjuïc. El cens elaborat va incloure un total de 28 espècies de papallones, pertanyents a 9 famílies diferents. El recull dels resultats es pot trobar en un detallat article que van elaborar, per tal d’incloure’l al propi butlletí de la entitat. Podeu consultar els resultats i referències aquí.

Podeu trobar un vídeo resum de les jornades al següent enllaç:

BioBlitzBcn 2010

La I edició i prova de la BioBlitzBcn 2010 va realitzar-se el dissabte 12 de juny de 2010, entre el Pati de les Ciències de la UB (Universitat de Barcelona) el Parc de la Ciutadella, el Zoològic de Barcelona, el Parc del Laberint d’Horta (dins dels Actes de la Festa de la Ciència 2010), posant en marxa una jornada, de 24 hores, de recerca intensiva de biodiversitat, organitzada i liderada per docents, aficionats i voluntariat, amb l’objectiu de donar a conèixer a la ciutadania la riquesa biològica de la nostra ciutat. El missatge principal és el coneixement i preservació de la nostra diversitat biològica, molt important pel futur del nostre ecosistema.

En finalitzar aquesta primera BioBlitzBcn, va elaborar-se el primer cens de la diversitat d’artròpodes a un parc urbà de la ciutat de Barcelona, de la mà de l’equip tècnic i de conservació del Departament d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Va estar tot un èxit! Si voleu més informació sobre el Cens, cliqueu aquí:

Als següents enllaços trobareu un recull de tot el relatiu als artròpodes dels quals hem pogut gaudir i aprendre, a més d’informació de la BioBlitzBcn i el quadern de camp, fent clic als següents enllaços, Dossier Artròpodes de la BioBlitzBcn 2010 i Blog de la BioBlitzBcn 2010.

Els resultats de l‘inventari biològic poden agrupar-se de forma general en les següents espècies: 54 plantes vasculars, 15 algues, 14 briòfits, 2 fongs, 21 líquens, 17 mol·luscs,  27 ocells, i com artròpodes, un total de 109, amb espècies de diferents famílies; 14 himenòpters, 4 aràcnids, i 5 col·lèmbols, 1 odonat, 16 heteròpters, 7 homòpters, 15 coleòpters, 28 lepidòpters, i 19 dípters.

Aquesta primera edició va comptar en l’acte d’inauguració amb la presència de l’Anna Omedes, directora del Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, juntament amb el Vicerector de Professorat de la UB, en Manuel Viladevall. Podeu ampliar la informació visitant el Blog BioBlitzBcn 2010.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.