Un cop passada la ressaca de la desena edició del BioBlitzBcn toca fer resum del gran cap de setmana que vam viure al Parc dels Tres Turons i a l’Aula Ambiental Bosc Turull.
Els dies 3, 4 i 5 de maig especialistes i ciutadans vam poder descobrir un lloc de la ciutat normalment poc conegut. Malgrat la pluja que ens va acompanyar el primer dia, els 516 assistents van tenir l’ocasió de participar en 35 sessions de 15 itineraris diferents per identificar diversos grups de fauna i flora i a més de 11 sessions d’activitats complementàries. El resultat va ser impressionant… 438 especies identificades entre plantes, briòfits, líquens, fongs, insectes, amfibis, rèptils i ocells.
Aquest aniversari ha coincidit amb l’edició del BioblitzBcn on més espècies s’han identificat al camp. Esperem que aquesta xifra augmenti encara més perquè els grups d’insectes seran estudiats més a fons pels especialistes al laboratori.
Algunes de les troballes fetes durant la present edició van ser nous registres per a la ciutat o fins i tot, espècies incloses a les llistes d’espècies protegides, fet que un cop més reafirma que el BioBlitzBcn ajuda a millorar el coneixement que tenim de la biodiversitat urbana i a prendre’n consciència.
Res de tot això hagués estat possible sense l’inestimable participació del grup d’especialistes i voluntaris/es, que any darrera any dediquen tres dies per treballar colze a colze amb els ciutadans, per sensibilitzar i incrementar la importància de les accions actives que tots podem fer per la natura. Sense vosaltres l’organització del BioBlitzBcn i els bons resultats serien impossibles.
Durant els deu anys de vida del projecte hem treballat a diferents llocs de la ciutat: els dos jardins botànics de Barcelona, el Laberint d’Horta, el Parc de la Ciutadella, els jardins de la Facultat de Biologia de la UB i el Parc dels Tres Turons. El resultat és que 6000 participants que juntament amb un grup motivat d’especialistes han contribuït de manera significativa a identificar la biodiversitat urbana de Barcelona.
Encara queda molta feina per endavant. Ara treballarem en la validació de les dades científiques recollides enguany i de les darreres quatre edicions, per tal de poder publicar-les i compartir-les amb tota la comunitat científica i els gestors encarregats de la natura. Aquest és un dels principals objectius del projecte i us en donarem més detalls a mesura que avancem.
Ja estem treballant també en la propera edició del BioBlitzBcn i com a primícia us avancem les dates pel 2020: us esperem els dies 8-9-10 de maig!
Moltes gràcies a tothom per la vostra participació!