Prepara’t! BBB’20

Contingut

L’edició BioBlitzBcn 2020  tindrà lloc al Parc dels Tres Turons, com a punt de recepció i camp base, concretament l’Aula Ambiental del Bosc Turull. A continuació us proporcionem informació útil per les jornades naturalistes.

No us podeu perdre aquesta cita, amb l’Edició BioBlitzBcn 2020, coincidint amb el XIè Aniversari d’aquestes jornades naturalistes, de forma consecutiva a més, tindrà lloc al Parc dels Tres Turons, que us recordem té com a punt de recepció i camp base, l’Aula Ambiental Bosc Turull.

El parc en el context de ciutat. Els valors naturals, el verd i la biodiversitat

El Parc dels Tres Turons constitueix una reserva local de natura no formalitzada, immersa en la trama urbana. En aquest espai, alguns valors i serveis ecològics més rellevants que els d’altres zones urbanes, coincideixen amb els valors i els serveis socials que presta. Es tracta, per tant, d’una àrea amb una intensitat especial. La densitat de Barcelona i la dimensió modesta dels parcs urbans fan que aquests turons i Montjuïc siguin els espais naturals més importants de què disposa la ciutat.

Els seus valors geològics, les comunitats vegetals i la fauna descrites, així ho demostren. És el resultat de tota una historia on la natura i l’acció humana han anat conformant un lloc i un paisatge del que la ciutadania veïna gaudeix, i pel que la ciutadania barcelonina s’està començant a interessar. Es tracta d’un gran espai multifuncional en què els valors ecològics prenen un especial relleu, i aquest fet ha de formar part del futur del Parc.

La ubicació dels Tres Turons a la part alta de la ciutat i a prop de la serra de Collserola, fa que per a algunes espècies vegetals i animals aquest espai natural esdevingui una reserva, un espai reproductor i donador a la ciutat i de connexió amb la serra de Collserola. És el cas de papallones i ocells que tenen facilitat de desplaçament. Per a altres grups animals com ara amfibis, rèptils o mamífers, la importància de la matriu urbana pot ser determinant i que impedeixi connexions, ja que aquesta oposa resistència a la dispersió. Pot ser el cas de l’esquirol, que no ha fer de Tres Turons el seu hàbitat.

Pel que fa a la flora, allà on hi ha les condicions necessàries, es troben les mateixes comunitats que a la part solell de Collserola, competint sovint amb les plantes invasores. La capacitat invasora d’aquests i la proximitat de la serra, fa que sigui important en aquest cas, plantejar un control d’aquesta mena de flora, per evitar que la seva cobertura augmenti als turons, i que pugui ser un factor més d’invasió del Parc Natural. Es tracta per tant de considerar els Tres Turons en la infraestructura verda de Barcelona com a peça important.

El relleu

La formació geomorfològica dels Tres Turons correspon als darrers contra fronts del massís de Collserola, amb qui comparteixen característiques geològiques, litològiques i hidrològiques. Els turons estan formats per materials antics (paleozoics), concretament per exquisits silurians i carbonífers assentats sobre un basament granodiorític de natura intrusiva. Aquesta zona es caracteritza per una orografia pronunciada que associava el règim pluviomètric i a la formació geològica, presenta un risc alt d’erosió.

La gestió dels espais com a part principal del projecte

La preservació i posada en valor dels espais de natura presents en bona part del parc implica un projecte propositiu que vagi més enllà de les consideracions clàssiques d’intervenció en espais urbans, per contemplar l’evolució dels espais naturals i la seva gestió dins el projecte. En aquest sentit, les línies de treball han de permetre mantenir el mosaic de les comunitats existents i millorar-les si s’escau.

Adreça:

Passeig Turull, 2
08023 – Barcelona

Com arribar-hi:

     Bus

  • 22
  • V19
  • 87

     Metro

  • L3 (Vallcarca). 13 minuts a peu
  • L7 (Av. Tibidado). 15 minuts a peu

     Cotxe

L’accés es pot fer amb vehicle per Av. Vallcarca, Carrer de la Farigola, Carrer de la Mare de Déu del Coll, fins arribar al Passeig de Turull, 2.

Coordenades:

N 41,4135888, 2,1478868 E

Consells i informació útil:

  • S’aconsella venir equipat amb calçat còmode, cobert i lligat, gorra i protector solar
  • És recomanable venir provistos d’aigua, l’equipament no disposa de màquina vending
  • S’aconsella acudir a les jornades amb transport públic
  • Hi ha aparcament no gratuït a la zona: Av. Vallcarca 169, o