La caricatura del cant dels ocells

Dissabte, 04 de maig de 18:00 h. a 20:30 h.

Aquest taller té dues parts, una de teòrica i una altra de pràctica. En la primera part aprendrem a descriure, dibuixar i identificar el cant dels ocells i ho amanirem amb dites, poemes, llegendes, pel•lícules, novel•les i altres aspectes curiosos del comportament de les espècies protagonistes. En acabat sortirem a posar en pràctica la nova metodologia adquirida fent un volt per l’entorn.

Taller per aprofundir en el món del cant dels ocells. Mitjançant una metodologia pròpia (“és variat o repetitiu?”, “repeteix una nota o una estrofa?” “s’accelera o es desaccelera?” ” és rítmic o melòdic?” “infon alegria o tristesa”?) participativa i motivadora no només aprenem a descriure els cants dels ocells sinó, fins i tot, a  dibuixar una “caricatura” que ens permetrà visualitzar-los per sempre més. En resum, facilita que una “cosa” tan etèria i intangible com és un reguitzell de notes emeses en una breu fracció de temps esdevingui quelcom més visual, més tangible i, sobretot, més fàcil de recordar: una caricatura dibuixada en un paper!

El taller s’enriqueix amb referències literàries (Verdaguer, Sagarra, etc.), musicals (Mozart i l’estornell, The Beatles i el merlot, lagralla i Kafka, cançons populars catalanes, etc.), mitològiques (el mussol i la Deessa de la Saviesa, el blauet i el mite hel•lènic,etc.) i artístiques (pintures, escultures, pel•lícules, etc.) i conductuals (diferències entre els cants i els reclams, el per què del cant dels ocells, el cant del xot que és l’únic mussol migrador, etc.) de les espècies protagonistes.

Finalment, l’activitat es salpebra amb una  mostra de materials pedagògics (Cds, guies d’identificació, etc.), literaris (poemes, bestiaris, novel•les, etc.) i mitològics (llibres de llegendes i mites vinculats al món dels ocells).

Amb una passejada es posen en pràctica els coneixements adquirits i, esmolant la nostra oïda, poder identificar les espècies d’ocells més comunes del nostre entorn, dels nostres pobles, ciutats, camps i boscos.

 

Pit-roig (Erithacus rubecula)

Pit-roig (Erithacus rubecula)

Especialistes

Aquest itinerari estarà conduït per Pere Alzina provinents de

Grups biològics

Aquest itinerari està associat als següents grups biològics:

Inscripcions tancades